Hel en hemel

Koningsnacht, de nacht, waarin bakker Rob de hel zag branden terwijl hij zijn eigen oven niet kon stoken. Die nacht staat in zijn geheugen getatoeëerd. Nu de hel is gedoofd en de rotzooi geruimd kan hij samen met moeder Tilleke weer opgelucht ademhalen. Na het bakker-wakker-kraaien van de haan, terwijl de kippen nog op stok zitten en de klanten op één oor liggen, zal rooklucht plaats gaan maken voor de lucht van versgebakken brood. Gebakken in de warmte van de nieuwe oven van warme bakker: Rob Leurs. De historische schappen zullen weer pronken met de last die ze mogen dragen: broden en gebak met liefde en vakmanschap gekneed, geknipt, gedraaid en gevlochten.

Tilleke zal, vriendelijk buurtend met haar klanten, diezelfde schappen weer leeg verkopen. Ik hoop dat niet alleen de winkel maar ook de hemel voor hen open mag gaan. Dezelfde hemel die ik open zag gaan in de ogen van dè DJ van Catharinahof, bij het terughalen van zijn mooie nostalgische herinnering: “Kende gij die? De kippendans?” Met vliegensvlug bewegende pretoogjes neuriede hij de melodie waarin hij zijn, wat trager draaiende, kippendans-danspasjes probeerde aan te passen. Zijn hemelse goed-gevoel-gevoel straalde van hem af: “Het uitverkoren meisje, lag de hele dans als een veertje in je armen en je waande je als een engeltje in de hemel.” Díe hemel dus èn Bakkerij Leurs zie ik graag geopend: Jong, licht en vers smaakt beter en naar meer. Veel meer! Smul smakelijk!

Dit bericht is geplaatst op 11 augustus 2015 om 08:01 en zit in de categorie Column CG.

Laat je reactie achter