Wind-haantjes

Door deze column waait een stevige Wind. In consumentenprogramma Kassa worden we deze maand september met onze neus op zoutweetjes en niet-weetjes gedrukt. Koken met minder of zonder zout. We hebben per dag maar 2 gram nodig, maximaal 6 mag, maar ongemerkt eten we 9 gram. Dus werk aan de winkel. Onze Kok des Vaderlands zie ik hyperactief bezig met kookplaat en oven. Ondertussen probeert hij ons duidelijk te maken dat zoutmolen en -vat bij bereiden en eten van maaltijden niet bij de hand hoeven te zijn. (Dat is híj immers al!) Ik hoor hem zeggen: ‘Smaak is een emotie! Je eet ook met je hersenen’. Mooi gezegd van Pierre.

Voor mij had hij overigens een nieuwtje: ‘Naast zoet, zuur, zout en bitter kennen we nog een vijfde smaak: umami’. Umami, wat heerlijkheid of hartigheid betekent. Ondertussen waait en wervelt de Wind-hoos gewoon door. Tikt pijlsnel een rauw eitje tegen zijn kale Wind-ei. Raspt bloemkool, broccoli en citroen tot strooigoed om als smaakmakers te gebruiken. Bekleedt de bakplaat met gesneden groenten en fruit die in de oven gedroogd worden tot gezonde chips: de chipstechniek. Techniek? Mijn moeder droogde appeltjes op zolder. Frankrijkgangers ‘betrapte’ een 84jarige vrouw op háár techniek: kip in fietstas: ‘Om mijn kapster te betalen’. Mijn vader slachtte kip en ik hoor dat in díe techniek weer les gehaald kan worden! Nooit te oud om te leren, of, krijg ik nu alle Wind-haantjes, ongezouten, over me heen?

 

 

Dit bericht is geplaatst op 22 september 2015 om 07:01 en zit in de categorie Column CG.

Laat je reactie achter